Mijn eigen ervaring met HypnoBirthing

Home/Uncategorized/Mijn eigen ervaring met HypnoBirthing

Mijn eigen ervaring met HypnoBirthing

Afgelopen vrijdag was het drie jaar geleden dat ik mijn eigen HypnoBirthing geboorte heb mogen ervaren. Een mooi moment om hier een blog over te schrijven.

Op 20 januari 2012 ben ik bevallen van onze eerste zoon, Finn. Omdat ik altijd veel aan sport heb gedaan en mijn eigen lichaam goed kende, had ik er alle vertrouwen in dat ik prima zou moeten kunnen bevallen. Dat sommige mensen in mijn omgeving dit vertrouwen “naïef” vonden, verbaasde me. Ik verdiepte me in de werking van het barende lichaam en hoe ik hierin het beste mee kon gaan. Ook mentaal bereidde ik mezelf voor, door bemoedigende zinnen voor mezelf op te schrijven, die ik ten tijde van de bevalling aan mezelf voor kon lezen. Later leerde ik dat dit “affirmaties” zijn. Ik had een prachtige thuisbevalling, met een hele fijne verloskundige en kraamhulp en natuurlijk mijn vriend Gijs. Natuurlijk had ik ook wel even pijn gevoeld, maar bovenal vond ik het een geweldig mooie ervaring, die ik zo weer over had willen doen. De wereld om mij heen stond stil: Ik bracht nieuw leven voort en was enorm trots.

Twee jaar later was ik weer zwanger en mocht ik weer gaan bevallen. Mijn schoonzusje, die op dat moment zelf ook zwanger was, stelde voor om samen de cursus HypnoBirthing te gaan volgen. Ik had hier weleens over gelezen en herkende in de methode veel van de dingen die ik uit mezelf ook had gedaan tijdens de geboorte van Finn. Ik dacht de cursus dus niet nodig te hebben. ( wie had toen gedacht dat ik nu zelf de cursus zou geven!) Op aandringen van mijn vriend hebben we toch de cursus gevolgd. Het was in eerste instantie een feest van herkenning. Eindelijk een cursus die het niet had over ” het wegpuffen van pijnlijke weeën” en het “paarshoofdpersen”. Een cursus met gelijkgestemden. Mensen die zich allemaal op een positieve en bekrachtigende manier wilden voorbereiden op de geboorte van hun kindje. Maar ik leerde ook veel nieuwe dingen. Er werden mij keuzes voorgelegd waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. Wanneer ik wilde afnavelen? Wie mijn kindje zou ontvangen? Wanneer ik de baby wilde laten onderzoeken? Ik wist niet eens dat ik dit zelf mocht beslissen! Ook de prenatale binding vond ik heel erg fijn. Omdat ik inmiddels een druk peutertje thuis had en een baan, schoot de aandacht voor mijn buikbaby’tje er vaak bij in. Tijdens de cursus werd ik eraan herinnerd echt contact met hem te maken. De ontspanningsoefeningen waren fijn en ik merkte dat mijn baby dat ook vond. We deden dit echt samen! Ik leerde door de golvingen (beter bekend als weeën) heen te ademen en erin mee te gaan. Ik leerde pas te persen als mijn lichaam dit reflexmatig aangaf te willen doen en ik leerde vooral heel diep te ontspannen.

En toen werd het 14-4-’14. De dag van de geboorte van Brent. Ik voelde me goed. Finn was bij opa en oma en tijdens de controle bij de verloskundige zei deze: “Ik denk tot vanavond”. Ik kon het me niet voorstellen, want ik merkte helemaal niets en ging de stad in. Toen merkte ik dat er toch iets gaande was en al vrij snel had ik goeie golvingen. Toen ik de verloskundige belde was ik al 7 cm geopend en al gauw was ik volledig geopend en mocht ik gaan persen. (Ik heb tijdens de hele openingsfase geen pijn gevoeld en voelde me alleen maar heel sterk door de kracht van de golvingen. De kraamhulp vertelde me later dat ze nog nooit iemand met 10cm opening had gezien die er zo rustig bij zat) Ik had in de cursus geleerd dat ik pas hoefde te persen als mijn lichaam dat wilde doen en ik voelde niets dus ik ademde rustig door en vroeg iedereen maar rustig een kopje thee te gaan drinken. Pas een uur later werd mijn lichaam onrustig en ging meeduwen en heel snel was Brent daar. Omdat ik in mijn geboortewensen had aangegeven dat ik mijn kindje graag zelf aan wilde pakken, heb ik dit gedaan. Ik zal dit gevoel nooit vergeten. Dankzij de cursus HypnoBirthing heb ik dit mogen ervaren en kan ik echt zeggen dat ik de eerste was die mijn kindje heeft aangeraakt. Daarna heb ik zelf gevoeld wanneer de navelstreng was uitgeklopt en heb zelf aangegeven wanneer er mocht worden afgenaveld. Pas na een dik uur huid-op-huid contact zijn de onderzoeken gedaan, bij mij op bed, zodat ik Brent vast kon blijven houden en gerust kon stellen. Ook het aanleggen aan de borst hebben Brent en ik samen gedaan en ging daardoor heel natuurlijk en ik denk dat daar de basis is gelegd voor een heel mooie moeiteloze borstvoedingsperiode. Zonder de begeleiding van onze fantastische verloskundige waren deze wensen misschien niet ingewilligd. Zij heeft onze geboortevoorkeuren echt bewaakt en ons er op de momenten zelf op gewezen. Zo was zij degene die mij zei NU het baby’tje aan te pakken en coachte zij mij tijdens het voelen van de navelstreng. Zij heeft mijn wens voor het “mother-directed-breathing”, het niet-paarshoofdpersen, gerespecteerd en voelde uitstekend aan waar ik behoefte aan had. Tijdens de cursus HypnoBirthing werd ons verteld hoe belangrijk de keuze van de juiste geboortezorgverlener is. Dit kan ik alleen maar onderschrijven.

Tijdens elke verjaardag van je kind denk je weer terug aan die ene dag. De dag dat jij je kindje geboren liet worden.

HypnoBirthing heeft ertoe bijgedragen dat ik elk jaar weer met een enorm gevoel van trots, liefde en geluk terug denk aan deze dag. Daarom is een cursus HypnoBirthing enorm waardevol voor de rest van je leven. Ik gun iedereen een mooie herinnering aan de geboorte van haar (en zijn) kind. En daarom geef ik nu zelf de cursus. Om bevallen weer tot iets “heiligs” te maken. Want dat is het!

About the Author:

One Comment

  1. Wybrich Wijma-Hoekstra april 18, 2017 at 9:36 am - Reply

    Super mooi stuk Leonie. Ik hoop dat mijn ervaring ook zo mooi mag zijn.

Leave A Comment

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.